Warsztaty online „Bezpieczeństwo żywności i żywienia w kontekście praw konsumentów”
Law Institute zaprasza studentów Rights and Prawa w biznesie na kolejne spotkanie w ramach cyklu „Z prawem na Ty, czyli praktycznie o prawie”. Warsztaty odbędą się w poniedziałek, 17 listopada 2025 roku o godz. 18:00 w formie webinaru online (Google Meet). Czas trwania spotkania to około 1.5 hours. Zapisani studenci otrzymają link do udziału w wydarzeniu.
Prowadząca
Warsztaty poprowadzi dr Natalia Wąsik – radca prawny od lat zawodowo i naukowo związana z sektorem ochrony zdrowia. Doktor nauk prawnych, wykładowczyni akademicka współpracująca z wieloma ośrodkami naukowymi w Polsce. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych – monografii, komentarzy i artykułów, w szczególności z zakresu prawa medycznego oraz żywnościowego w ujęciu prawnokarnym i administracyjnoprawnym.
Tematyka spotkania
Podczas webinaru omówione zostaną zagadnienia dotyczące żywienia i ochrony zdrowia konsumentów w kontekście przepisów prawa. Jakiekolwiek uchybienia, błędy i nieprawidłowości w procesie wytwarzania, produkcji, przetwarzania czy dystrybucji produktów spożywczych mogą negatywnie wpływać na zdrowie publiczne. Źródła zagrożeń mogą mieć charakter niezależny lub wynikać z działalności człowieka. Są zróżnicowane, a ich katalog pozostaje otwarty.